FRAGILE: JEDZENIE

slajd-jedzenie2

 

Z jednej strony najważniejsze, bo niezbędne, z drugiej trywialne, bo powszechne. Nasi autorzy pokazują, że jedzenie nie jest nudne! Splot niezliczonej ilości znaczeń nagromadzonych przez wieki wokół jedzenia stanowi niespożyte źródło tryskające ożywczą energią nie tylko biologiczną, ale również kulturową. Począwszy od sztuki jedzenia, poprzez food design, nie możemy kończyć na sztuce inspirowanej jedzeniem. W niniejszym numerze pokazane są bardzo różne sposoby przenikania się sfer: jedzenie – sztuka – kultura – religia – współczesność – Internet – społeczeństwo – tożsamość. Jedzenie z jednej strony jest jak papierek lakmusowy przemian zachodzących we współczesnym świecie, z drugiej strony to, co i jak jemy, jest niezmiernie silnie zintegrowane z „ja”, tym samym staje się polem, na którym wytaczamy walkę o nasze prawa, o sposób widzenia świata, o naszą odrębność.

Czym jest i o czym świadczy fast food à la polonaise obecny w najnowszej rodzimej prozie? Na czym może polegać podwójne zapośredniczenie aktu jedzenia w obszarze ciała i języka w utworach poetyckich? Jaką funkcję spełnia częstowanie jedzeniem widzów podczas spektaklu? To tylko wybrane zagadnienia obecne w naszych artykułach, których ciąg dalszy, wobec szerokiego zakresu relacji jedzenie–sztuka, można rozbudowywać w nieskończoność. Proponujemy także małą dawkę aktywności, może ktośz Czytelników, wzorem The Sonic Catering Band, odegra partyturę rozpisaną przez swój ulubiony przepis na wiosenny deser? Mniej muzykalnych namawiamy zaś do rozwijania food designu we własnej kuchni: jak różne może przyjąć ono formy i jak wpisywać się i komentować współczesność pisze Liliana Religa. Później można z dumą dołączyć do grona mistrzyń, prowadzących swoje kulinarne blogi pełne barwnych fotografii i pasji. To oczywiście propozycja wyłącznie dla tych, którzy na kuchnię nie patrzą jak na izbę tortur czy na miejsce, gdzie dokonują się procesy ostateczne: gnicia, śmierci, odrzucania – procesy, które spotykają też nasze ciało.

Zamów tę książkę

Cena: 10 zł

Koszt wysyłki: 5 zł

Cena zamówionej książki przez internet a odebranej osobiście w siedzibie wydawcy: 10 zł